Monday, May 4, 2009

LocalAreaNetwork

Χάρην του post που έκαναν τα παιδιά στο pchands.blogspot.com για τη δημιουργία ενός τοπικού δικτύου, πήρα και εγώ την πρωτοβουλία να αναρτήσω ένα manual πάλι για τη δημιουργία ενός τοπικού δικτύου(LocalAreaNetwork). Είναι σαν μια επιπρόσθετη βοήθεια...Καλό στήσιμο!

1.Τι θα χρειαστούμε

Για να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, θα χρειαστούμε μερικά πράγματα, τα οποία, ανάλογα με το πόσα PC έχουμε, ποικίλλουν.

• Αρχικά θέλουμε οπωσδήποτε κάρτα δικτύου. Στους σύγχρονους υπολογιστές βρίσκεται ενσωματωμένη πάνω στη μητρική με ταχύτητες 10/100/1000mbps.
Αν διαθέτουμε παλιούς υπολογιστές που δεν ενσωματώνουν κάρτες δικτύου, υπάρχουν στην αγορά έτοιμες λύσεις που θα καλύψουν μια θέση PCI στη μητρική μας.
• Πάμε στην καλωδίωση. Για την απευθείας σύνδεση 2 υπολογιστών θα χρειαστούμε ένα καλώδιο Cross-over Cat5 ενώ για παραπάνω από 2 υπολογιστές θα χρειαστούμε καλώδια Utp Cat 5e.
• Τέλος θα χρειαστούμε hub ή switch (ανάλογα με τις ανάγκες μας) για να βοηθήσει στη σωστή τοποθέτηση του δικτύου.

Έπειτα καθορίζουμε μερικά στοιχεία για το δίκτυό μας που είναι απαραίτητα.

1. Ποιος θα είναι ο server, δηλαδή ο υπολογιστής που θα παίζει το ρόλο του διαχειριστή και θα επιβλέπει τους υπόλοιπους. Είναι προτιμότερο αυτός ο υπολογιστής, αν δεν ανήκει στην κατηγορία των server PC, να έχει αρκετή μνήμη RAM και γρήγορη CPU, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται ως επί των πλείστον για τη διευθέτηση και διαχείριση του δικτύου και όχι για άλλους σκοπούς (gaming κ.λπ.)

2. Έπειτα πρέπει να δώσουμε στους υπολογιστές ονόματα έτσι ώστε να τους ξεχωρίζουμε αμέσως, (π.χ. Server, pc1, download pc κ.λπ.).

3. Ακόμη, πρέπει να φροντίσουμε, τα όποια περιφερειακά χρησιμοποιούμε, να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση και να μην βάζουμε καλώδια χύμα στο χώρο μας.

4. Τέλος, θα πρέπει να ελέγξουμε αν όλες οι κάρτες δικτύου και τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα. Για τις μεν κάρτες θα βεβαιωθούμε ότι στη διαχείριση συσκευών δεν παρουσιάζεται ούτε ένα θαυμαστικό, πόσο μάλλον ερωτηματικό. Για τα δε καλώδια, μόλις τα συνδέουμε στις κάρτες, ελέγχουμε 2 πράγματα: πρώτον από πίσω να αναβοσβήνουν κάποια φωτάκια και δεύτερον στην taskbar να εμφανιστεί το εξής μήνυμα.



2.Ρυθμίσεις στο “server” PC

Πάμε στον υπολογιστή που έχουμε ορίσει ως server και συγκεκριμένα:
My computer->δεξί κλικ->Properties->καρτέλα Computer name, πατάμε Change, δίνουμε το όνομα που έχουμε ορίσει π.χ. server και ορίζουμε και το όνομα που θέλουμε στο workgroup π.χ. HOME.

Όπως φαίνεται και στην εικόνα:


Κάνουμε ένα restart στον υπολογιστή μας για να αλλάξουν οι ρυθμίσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το όνομα του Workgroup πρέπει να είναι κοινό σε όλα τα PC του δικτύου.
Το όνομα σε κάθε PC πρέπει να είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα.


Μετά το restart πάμε: Start -> Connect to -> Show all connections και κάνουμε δεξί κλικ στο Local Area Connection .



Έπειτα, στην καρτέλα General επιλέγουμε το Internet Protocol (TCP/IP) και στη συνέχεια Properties και εισάγουμε τις ακόλουθες ρυθμίσεις:



Το IP Αddress μπορεί να παίξει μεταξύ των αριθμών 192,168,0,1-192,168,0,255 και των αριθμών 10,10,10,0-10,10,10,255. Αφού πατήσουμε ΟΚ και κάνουμε restart, το server PC μας είναι έτοιμο.

3.Ρυθμίσεις στα client PC

Στα client PC η μόνη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τα παραπάνω βήματα είναι στο όνομα του PC και στηνIP address.





Αν διαθέτουμε παραπάνω από ένα PC, τότε στην IP address 192,168,0,x[/b] θα αλλάζει μόνο το x μεταξύ των αριθμών 1-255.

Με μια επανεκκίνηση είμαστε έτοιμοι.


4. File Sharing

Για να μοιράσουμε ένα φάκελο κάνουμε το εξής:
Βρίσκουμε το φάκελο που θέλουμε, έστω το φάκελο My Received Files στο My Documents, και πατάμε δεξί κλικ και έπειτα Sharing. Στη συνέχεια πάμε στην καρτέλα "Kοινή χρήση" και επιλέγουμε τα εξής
Κοινή χρήση του φακέλου στο δίκτυο
Κοινόχρηστο στοιχείο: δίνουμε το όνομα με το οποίο θέλουμε να εμφανίζεται ο φάκελος στο δίκτυο.
Οι χρήστες δικτύου μπορούν να αλλάξουν αρχεία: επιτρέπεται έτσι η ανταλλαγή αρχείων από ένα υπολογιστή σε έναν άλλο.



Πατάμε ΟΚ και ήμαστε έτοιμοι.

Για να είναι σαφές ότι ο φάκελος έχει γίνει κοινόχρηστος και μπορούν να τον δουν οι υπόλοιποι υπολογιστές θα γίνει το εξής:


Από έτσι θα γίνει έτσι:

5.Printer Sharing

Όσον αφορά τους εκτυπωτές, υπάρχουν οι δικτυακοί εκτυπωτές που συνδέονται κατευθείαν στο δίκτυο καθώς και εκτυπωτές που συνδέονται με USB/σειριακή θύρα σε κάποιον υπολογιστή και μέσω αυτού στο δίκτυο. Το μειονέκτημα των δεύτερων είναι ότι πρέπει να είναι και ο υπολογιστής που είναι συνδεδεμένοι, ανοικτός για να μπορέσει κανείς να εκτυπώσει έγγραφα. Εμείς θα ασχοληθούμε με τη δεύτερη περίπτωση, μιας και οι δικτυακοί υπολογιστές είναι πολύ ακριβότεροι από έναν οικιακό εκτυπωτή.

Για να διαμοιράσουμε έναν εκτυπωτή έτσι ώστε να τον χρησιμοποιούν όλα τα PC, ακολουθούμε τα εξής βήματα (τα ίδια ισχύουν όταν θέλουμε να μοιράσουμε ένα πολυμηχάνημα, scanner κ.λπ.):
Πάμε Start->Control Panel->Printers and Faxes, δεξί κλικ στον εκτυπωτή που θέλουμε να μοιράσουμε, επιλέγουμε Sharing.



Όπως φαίνεται και στην εικόνα, επιλέγουμε Share this printer και στο Share name βάζουμε το όνομα του εκτυπωτή μας, π.χ. HP DeskJet 930c, έτσι ώστε αν υπάρχουν περισσότεροι από έναν εκτυπωτές στο δίκτυό μας, να ξέρουμε σε ποιον να στείλουμε τα αρχεία μας για εκτύπωση.

Για να είναι εμφανές ότι ο εκτυπωτής έχει γίνει κοινόχρηστος, θα γίνει ως εξής:

Από έτσι θα γίνει έτσι

6. Internet Connection Sharing

Αρχικά να διευκρινίσω ότι για να υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνουν πάνω από 1 PCστο διαδίκτυο ταυτόχρονα και να μη χρειάζεται να είναι ανοικτός κάποιος υπολογιστής, πρέπει να υπάρχει router και όχιmodem.

Αρκετοί χρήστες διαθέτουν DSL αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν σύνδεση dial up. Πάντως οι ρυθμίσεις είναι σχεδόν οι ίδιες.

Στο server PC πάμε:
Start->Connect to>Show all connections και βρίσκουμε το εικονίδιο της σύνδεσης Internet που έχουμε.



Στο παράδειγμά μας επιλέγουμε τη σύνδεση Dial-up Panafonet.
Δεξί κλικ->Properties και πάμε στην καρτέλα Advanced



Όπου επιλέγουμε:
Να επιτρέπεται η σύνδεση άλλων χρηστών του δικτύου μέσω της σύνδεσης Internet αυτού του υπολογιστή.
• Δημιουργία μιας σύνδεσης μέσω τηλεφώνου κάθε φορά που ένας υπολογιστής του δικτύου μου επιχειρεί πρόσβαση στο internet.
• Να επιτρέπεται σε χρήστες του δικτύου να ελέγχουν ή να απενεργοποιούν την κοινή σύνδεση στο Internet.
Τέλος πατάμε οκ.

Έπειτα, σε κάθε υπολογιστή client, πάμε στο Internet Protocol TCP/IP properties για να ορίσουμε τη default Gateway και τον DNS server. Εδώ θα δώσουμε την IP address του υπολογιστή που μοιράζει την σύνδεση στο διαδίκτυο.

Στο παράδειγμά μας, ο server υπολογιστής που μοιράζει τη σύνδεσή μας, έχει IP address: 192,168,0,1.



Πατάμε ΟΚ.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε το δίκτυό μας "χειροκίνητα". Ωστόσο, τα Windows έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να κάνουν όλες αυτές τις ενέργειες αυτόματα, γι' αυτό και καλό είναι να απενεργοποιήσουμε αυτή τη ρύθμιση.

Πάμε στο:
Start->Control Panel->Internet Options καρτέλα Connections και απενεργοποιούμε την επιλογήAutomatically detects settings μιας και έχουμε κάνει με το χέρι τις όποιες ρυθμίσεις.

No comments: